Tips en adviezen

Het planten van vruchtbomen

Allereerst het plantgat. Dat mag niet te klein zijn, maar ook weer niet groot en zeker niet te diep. De goede maten zijn 40 x 40 cm oppervlakte en ook 40 cm diep. In de kuil plaatst u een boompaal, aan de zuidwestkant, in verband met de meest voorkomende windrichting. De paal wel even goed vastslaan.

  1. Strooi over de uitgegraven grond en in het plantgat een halve tot hele kilo DCM- groenkalk of Ecostyel AZ-kalk een ander vergelijkbare kalk kan ook.
  2. Nu kunnen we de boom in het plantgat plaatsen, ongeveer 10 centimeter van de paal.
  3. Bij het dicht maken van het plantgat de boom telkens iets schudden om zo de grond goed tussen de wortels te krijgen.
  4. Er mag uiteindelijk niet meer dan 1 a 2 centimeter grond boven de bovenste wortels zitten, anders verstikt de boom. De grond licht aantrappen.
  5. Staat de boom goed recht, dan kunt u de boomband vast maken. Breng eventueel ook nog een wildbeschermer aan tegen klein wild.
  6. De bemesting: verdeel stalmest of compost rond de boom, maar niet tegen de stam.

TIP: In het voorjaar kunt u er dan nog wat gedroogde koemest omheen strooien. Deze materialen zijn te verkrijgen bij ons https://webshop-tenelsen.nl/categorie/hulpmaterialen/

De reden van het snoeien van vruchtbomen

  • Een goede boomvorm
  • Juiste stamlengte
  • Voldoende stevige stam en takken
  • Juist geplaatste takken

Stimuleren van een vroege, grote en regelmatige vruchtbaarheid, daarvoor is een goede belichting nodig en er moet steeds voldoende jong hout zijn voor een goede productie. Het behouden van een voldoende levenskrachtige en gezonde boom. Hiervoor moet je zorgen dat er in de boom niet te snel ouderdomsverschijnselen optreden.

Water geven jonge aanplant

Vergeet niet uw nieuwe aangeplante bomen en struiken water te Geven. Tijdens de zomermaanden beter 2 keer per week een goede hoeveelheid dan iedere dag een klein beetje.

Tips en adviezen